Nyheter

Travbanechef Jan Quicklund informerar, vecka 20.

📁 Ledare, Senaste nytt, Toppnyhet 🕔15.maj 2020
Travbanechef Jan Quicklund informerar, vecka 20.

Fortsatt tuffa tider och vi måste hålla i och hålla ut. Vi får inte släppa på de fyra grundläggande reglerna; håll avstånd, tvätta händerna, undvik folksamlingar och stanna hemma om du känner dig sjuk. Respektera!

Vi kan trots allt se lite ljus i tunneln. Runt om i Europa börjar man släppa på vissa restriktioner. Vi får hoppas att detta inte innebär att vi riskerar återfall och att vi ska möta ett bakslag.
Travet i Sverige har och är en strikt arbetsplats och nu ser vi hur andra länder öppnar upp för travtävlingar.

Norge
– kör vidare med 6 lopp söndag till måndag och 7 lopp på lördagar och återgå till normal kalender från och med 13 juni. Just nu är det tydliga direktiv och rekommendationer runt tävlingsarenan, b.la. släpps endast norska medborgare in på stallbacken.
Finland
– tjuvstartar med enstaka dagar redan den 18 maj. De kör enligt schema från och med 1 juni efter samma regler som i Sverige (utan publik m.m.). De har ett preliminärt beslut att från och med den 1 augusti köra med publik.
Danmark
– får nu tävla. Det är lite speciella krav, hästarna får enbart köras av professionella och de utlandstränade hästarna måste vara i professionell träning (inga B-tränare eller amatörer är välkomna).
Frankrike
– startade 11 maj med restriktioner. Bland annat måste kuskarna bära munskydd fram till banan och efter att loppet är genomfört, en del kör med det hela tiden.
Nederländerna – har fått okej och startar upp 16 maj med restriktioner.

Banomläggningen
Vi är nu klara. Det blev tre dagar försenat på grund av flytt av stora massor, mer än beräknat och det nya materialet blev försenat. Tio brunnar är flyttade och renoverade och nästan alla ledningar är rensade. Nu ligger banan och vi packar och vattnar för att få den i tävlingsbart skick inför lördagen.

JSP (rep. från v.19). Som läget är avser vi att köra JSP- helgen som planerat men som alla andra gör, utan publik. Detta innebär utökade kontroller på området. Det är alltså inte tillåtet med obehörig personal på området eller i stallarna, endast en hyresgäst per stall. Fodring, skötsel och tillsyn får ske morgon och kväll, inte under tävlingarna. Vi får och kan inte riskera några avvikelser. Det gäller varje enskild person och verksamhet.
Det är nu av största vikt att alla följer dessa anvisningar, respekterar och håller avstånd!

Organisation
Vi ser hela tiden över vår organisation. Vi har en plan för anläggningsgruppen, men tyvärr hänger mycket på andra och tredje part. Men vi kommer redan nästa vecka skicka personal på praktiskt utbildningsarbete.
Spiltas Restaurang är fortsatt stängd och personalen är permitterad. Så snart vi känner oss trygga i beslutet avser vi öppna igen, kanske redan 1/8 (?). Vi ”skruvar” också på planeringen för sekretariatets personal…

Event
Alla andra event är fortsatt högst begränsade. Hopptävlingarna i maj genomförs inte, kanske återkommer dessa senare i höst. Dock kommer det ske utbildningsaktiviteter på både banan och i hopphagarna.

Nya aktiva
Intresset från våra aktiva att väldigt stort. Vi får varje dag förfrågan om stall- och boxplatser. Vi har sedan urminnes tider haft en ordning där proffstränare (numera A-licens) har prioritet för amatörer (numera B-licens) och i mån av plats har man också kunnat hyra boxplatser för ponny. Nu är vi åter i ett läge där vi måste göra en del förändringar. Detta innebär att hyresavtalen justeras och nya avtal kommer gälla från 1/8. Dessa ändringar är en förutsättning för Östersundstravets utveckling på sikt. Ingen oro, men vi måste nyttja anläggningen bättre och effektivare. Bättre för alla!

Lycka till i morgon och trevlig helg!

/Jan Quicklund

Liknande Artiklar

Dags för B-tränarutbildning

Dags för B-tränarutbildning

Hästportens Folkhögskola anordnar B-TRÄNARUTBILDNING! Vill du lära dig mer om travsporten och ta licens för att få träna din egen travhäst? Ta chansen

Läs Mer