Sportnyheter

Lopp 8-Linnrappen-1

Nästa tävlingsdag här på Östersundstravet är nästa fredag den 25 april, då vi skall köra vår första s.k. Bredd-dag på Östersundstravet. Då kommer vi att erbjuda ett extra kvallopp för Montéhästar då det annars dröjer ända tills den 18 maj innan nästa tävlingstillfälle är här på hemmaplan.

 / Östersundstravet 140416.

Travbanan 2010 omslagsbild

Nu är våren är här, det blir lite ljusare, lite varmare och därmed blir allt liksom lite enklare. Tänk vad tiden går. Det var inte länge sedan vi förberedde för vinterförhållanden och saltade banan. Men lika glädjande är det att vi nu lyckats hantera övergången från vinter till vår lika smärtfritt som tidigare.

Tittar vi tillbaka kan vi konstatera att omsättningen på spelet, som utgör 90% av vår ekonomi, under många år varit en framgångssaga. Exkluderar vi tioårsintervallerna 1992, 2002 och 2012-2013 har det nästan varit ett självspelande piano. Men de två senaste åren har verkligen vänt upp och ner på det mesta och också skapat lite oro i leden. Vad var det som händer? Handbroms i! Det blev verkligen räddningen…

Men detta har samtidigt varit bra, låter det konstigt? Det är i nergång som man måste utvecklas och vända på alla stenar. Det är just det som är styrkan i bra företag. Att vi redan nu ser en förändring, en positiv spelutveckling, är glädjande. Vi kanske inte ska dra alltför stora växlar av detta men även om det är tidigt på året är fortfarande plus bättre än minus. Hoppas det håller i sig!

Hur gick det då för oss på Östersundstravet 2013? Bra, eller till och med riktigt bra. Året har varit händelserikt och mycket har hänt, mycket positivt och en del som vi självklart måste fortsätta att förbättra. Men det primära och det som är förutsättning för allt annat är att ekonomin är bra. Långsiktig lönsamhet, ett uttryck jag använt tidigare, är viktigast av allt. Faktum är att när travsverige går bra är vi riktigt bra, när travsverige går dåligt är vi bara hälften så dålig…

Det ekonomiska resultatet blev bra, fler hästar till start, en positiv besökstrend och en bra ban- och anläggningsutredning visar att vi är på rätt väg. Än mer glädjande är att vi fattat rätt investeringsbeslut då den nya incitamentsmodellen, som träder i kraft 2015, inte bara ”belönar” sportens utveckling utan också vad som sker på publikplats. Vår nya Spiltas Restaurang ser nu dagens ljus med nya och yngre besökare. Detta är ett koncept som kommer gynna Östersundstravet i allmänhet och travet i vår region i synnerhet. Mer särintäkter skapar nya möjligheter för våra aktiva. Ska vi lyckas i framtiden måste vi ständigt flytta fram våra positioner på bred front och vi måste alla hjälpas åt, lyfta blicken och se helheten. Vi har mycket jobb framför oss och branschen är tuff men vi har bra grundförutsättningar och det ska vi ta tillvara på.

Jag vill passa på att rikta ett stort tack till all personal, alla funktionärer och aktiva för ett positivt 2013. Att vi lyckades, på en timmas varsel, ta över lunchtravet från Bergsåker 30/12 är ett bevis på en fungerande, aktivt och engagerad organisation.

Idag är det landsdelskamp och vi hälsar alla våra norska gäster välkomna och kanske lite extra välkomna hälsar vi, för första gången i historien, våra ponnyekipage!

/Jan Quicklund

Travbanechef Östersund