Nyheter

Olle Carlsson – ser tillbaka på sin tränarkarriär

📁 Senaste nytt, Sportnyheter, Toppnyhet, Trav, Uncategorized 🕔02.januari 2020
Olle Carlsson – ser tillbaka på sin tränarkarriär

Östersundstravets klart mest framgångsrike travtränare i modern tid är Olle Carlsson, framför allt under 1990- och 2000-talet var han banans tvåbenta affischnamn. Han väljer att från med år 2020 att avsluta tränarlicensen. Han har hunnit bli 60 år och kommer framöver att träna endast träna ett par hästar på amatörbasis.

Olle Carlsson och hans far Carl-Erik var riktigt närvarande under min uppväxt. Min far och Carl-Erik var nämligen goda vänner från 1970-talet så jag träffade dem ibland. Jag hörde en hel del spännande berättelser om Carl-Erik genom farsan. Tipsen haglade genom deras kontakt in på topphästar som Nina Worthy, Nino Worthy, Tibelle, Tina Toy och Tvivel, men över tid gick idéerna över till de som Olle tog ansvar över. Det skedde från slutet av 1980-talet då han startade upp sin verksamhet, först genom Tino Worthy och sedan genom i många vassa travare i hans regi. Olle Carlsson har under åren haft stjärnor som Gracious Adel, Coconut Creek, Top Guard, Candle Lights, Kasper Tim och Ed You. Men hur startade det hela, hur var upplägget och hur föll det ut? Vi ringer upp Olle för att höra hans ord om hur han ser tillbaka på sin karriär som proffstränare.

Hur kom du igång med travet?

– Min far Carl-Erik hade ju många amatörhästar under åren, mest känd är väl Lyrik som vann det stora 4-åringsoppet (numera Kallblodsderbyt) år 1964 så jag hade ju travet omkring mig hela tiden. Jag gick ekonomisk linje på gymnasiet och fram till lumpen på hjälpte jag farsan mycket i stallet. Jag köpte min första häst när jag var 15-16 år i Speed Adolphus som 1-åring. Han var rätt kapabel och vann tre lopp för oss.

– Jag var därefter nere hos Olle Lindqvist på Solvalla i ett halvår, men jag längtade mest hem. Jag hade då vunnit mina första tre segrar på Hoting med Moon Rock. Jag körde bara honom och det höll faktiskt på att räcka till kuskchampionatet det året. Sedan åkte jag till Continental Farms, då i Pompano i Florida, USA och jobbade en vinter hos Wallner/Lindstedt. Därefter blev det ett halvår i Frankrike hos Ulf Nordin, innan jag åkte hem och startade upp verksamheten. I Frankrike fick jag många kontakter som kom att bli viktiga senare. Jag blev travtränare år 1987.

– Min första stjärnhäst var Tino Worthy som vann 17 lopp med god segerprocent och tjänade över halvmiljonen. Han var både snabb och stark. Hans första rikstotolopp vann han över lång distans efter att ha spetsat från spår 6.

– År 1991 flyttade vi in i en gård i Brunflo, som vi utvecklade successivt. Jag hade hästar på tre ställen ett tag – på travet, i Odensala och i Brunflo. Vi hade väl runt 20-25 hästar under de 10 åren och hälften därefter. Jag var från början noga med att inte ta över hästar från ex. stall Volym för att sedan få höra att jag bara hade fått allt gratis. Jag ville skapa min egen verksamhet som byggde på mina idéer. Jag och farsan hade lite olika tankar om hur hästar skulle tränas, men det klart att vi samarbetade.

– Mitt stora genombrott inom rikstoton kom genom Gracious Adel som var ett sto med en grym skalle. Hon var både startsnabb och stark. Hon vann fyra rikstotolopp, bara under år 1994 och totalt 26 lopp i karriären.

Gracious Adel fick två duktiga avkommor, Staro Tequila och Euro Staro Grace, men dog i samband med fölningen av den senare. Gracious Adel tjänade drygt 1,8 miljoner och kom som flera av Olles miljonärer fram genom ett noggrant förarbete.

Hur gjorde du för att hitta topphästar?

– Jag har filosofin att stammen på morsidan är mycket mera betydelsefull är på faderns, kanske 75 % gentemot 25 %, varför jag sökte upp bra mödrar på hästarna. Jag köpte upp hästar som inte var så dyra, utan de skulle ha rätt exteriör och vara efter ett bra fölsto. Gracious Adel är liksom Top Guard och Candle Lights de alla mest framgångsrika hästarna efter sina respektive fäder Nevele Action, Continental Spirit och On Guard.

– Det var till och med så att de hingstarna tappade rätten till att betäcka på grund av uteblivna resultat. Fast Top Guard hade en så fantastisk exteriör så att han blev ändå dyr, 55.000 kr på Kriterieauktionen. Stefan Melander tyckte visst likadant.

Olle har skördat många fina framgångar inom V75 genom åren med 30 rikstotosegrar och har haft ett flertal fina reklamhästar. De främsta som följde var i nämnd ordning Coconut Creek, Candle Lights, Kasper Tim, Top Guard och Ed You.

Kan du berätta lite om dina topphästar?

– Ja, allra mest framgångsrik för mig var ju Candle Lights. Han tjänade totalt 4,3 miljoner, vann 34 lopp och startade runt 60 gånger inom V75. Jag såg Candle Lights kvala i Skellefteå som unghäst och han såg fantastisk ut efter galopp. Jag frågade amatören som hade den om hästen var till salu. Det var han, för 225.000 kr plus moms, så jag köpte honom samma kväll tillsammans med tre andra hästägare. Vi hade bestämt att vi handlar då det är läge och det var dags.

– Candle Lights vann några lopp i början men galopperade mycket, för han trivdes inte med brodd. Han skickades därför ner till Olle Goop där det blev sex snabba vinster, bland annat från dödens på Solvalla under elitloppshelgen. Därefter blev det galopp i fem raka starter. Jag tog hem hästen, kastrerade honom och efter omröstning mellan ägarna fick Stig H Johansson honom i träning. Efter att ha tjänat en miljon hos Johansson kom han åter till mig.
– Stig tyckte det var dags för hästen att tävla här uppe mot enklare hästar, så jag tog hem honom och han tjänade faktiskt tre miljoner kronor till. Vi hittade att han hade haft problem med en hovled, kunde åtgärda och lätta hans tunga balans. Vi kunde senare köra honom barfota också. Gracious Adel och Coconut Creek gick förresten ofta barfota, många år före Gidde Palemas förvandling på Åby.

– Coconut Creek är den mest kapabla häst jag tränat, men tyvärr var han skör också. Han tjänade närmare 1,2 miljoner och vann 25 lopp. Under Kriteriehelgen år 1996 vann Coconut Creek inom V75 till 39 gånger pengarna. Det var två killar som var ensamma med sju rätt på V75 den dagen med 16 miljoner i vinst och de hade spikat honom. De sade upp sig från jobben och skaffade häst senare.

– Derbytvåan Kasper Tim hittade jag i Timmele. Det var en osåld liten häst från gården där filmen Änglagård spelades in. Det filmgänget med Richard Wolf och Helena Bergström döpte faktiskt hästen. Han gick bra och var rankad sisådär 30-40 i kullen, men hittade en grym toppform hösten 1998. Han vann först till ett högt odds, 41 gånger, på Bergsåker och kom tvåa i semifinalen till Svenskt Travderby 1998. I finalen fick vi spår 9, hängde på i rygg på ledande Blue Laday med Åke Svanstedt och spurtade till oss andrapriset bakom Jolly Rocket med Per Lennartsson som vann på ett nytt löpningsrekord för den tiden. Vi tjänade 650.000 kr på ett bräde i finalen. Det var väldigt roligt att få ha varit med i de sammanhangen. Kasper Tim var den som tålde backträningen hemma bäst. Han flyttades sedan till Frankrike och Anders Lindqvist, men det blev inga framgångar. Farsan köpte hem honom, men han hade svårt att bära de snabba pengarna han hade tjänat.

– Top Guard öppnade bra, var halt hela 4-årssäsongen men vi kom underfund med om att han endast skulle ridtränas. Sedan kom han tillbaka året därpå och vann lätt en klass III-final från ledningen på Solvalla i augusti. Det var en av mina absolut roligaste segrar i karriären.
– Top Guard blev ju väldigt bra varför vi hösten 2004 åkte till Frankrike med honom, där vi var hos min gode vän vän Jarmo Niskanen. Han vann där i sin montédebut för Nathalie Henry med 40.000 Euro i förstapris. Han gjorde åtta starter i Frankrike och slutade tvåa för Nathalie en gång också i ett storlopp också. Top Guard vann 20 lopp och tjänade över 2,7 miljoner kronor.

– Ed You kom jag i kontakt med i samband med en auktion på Kriteriet. Jag var inte nöjd med vad jag hittade, så jag frågade uppfödaren om han hade något mera. Han sade att han hade en på 7-8 månader hemma på gården som han trodde var en A-häst. En av mina bästa vänner Anders Skoglund köpte honom och pappa köpte in sig på halva hästen. Han gick väldigt bra för oss, med 16 segrar, varav fyra kom inom V75. Sedan fick pappa ett rejält bud på honom från bröderna Sedin och Robert Bergh. Pappa hade då blivit sjuk och valde att sälja, vilket jag inte jag tror att han hade gjort annars.

Att Olle hade ett gott jobb med Ed You visade sig även senare. Hos Robert Bergh utvecklades han ytterligare och med seger i finalen av UET Master Series på Charlottenlund som kronan på verket tjänade valacken närmare 6,7 miljoner under karriären.

– De flesta hästar blir bättre hos ’Robban’. Han är en av våra absolut främsta tränare och det är inte alls konstigt att han blev ännu bättre hos honom. Jag och Robert är goda vänner och talas vid ofta. Jag har en häst i träning hos honom också i Kövras So Far. Jag äger tre hästar hos andra tränare, bland annat också Tekno Viking hos Jan-Olov Persson. Jag och Robert har mycket lika idéer om hästar och annat.

Vilken är din träningsfilosofi?

– Till att börja med så är rätt analyserad mat med hö och kraftfoder väldigt viktigt, med rätt styrka. Det förstår tränarna bättre numera än förr. Sedan är det viktigt att ha känslan för hästen. Djuren behöver trivas med fina hagar och vara fräscha. Man behöver vidare vara öppen för olika idéer. Jag har haft sandbanor, skonsam men ändå tuff träning. Det kan vara tryckvagns- och backträning, ridning och/eller galopp. Jag tränar gärna en dag extra istället för riktigt snabbt.

Vilken var din roligaste seger i karriären?

– Utöver den med Top Guard så var det nog Ego Boys Minne med Candle Lights på Rättvik till 53 gånger pengarna.

Varför tror du att det gick så bra?

– Jag hade ofta två personal plus jag själv. Det var många duktiga som har jobbat hårt, ofta tjejer. Tre av dem har gått vidare som tränare i Mikael Linderoth, Martin Djuse och Malin Löfgren.

Vilka har du tagit inspiration av?

– Jag såg på vad andra lyckades med, analyserade och försökte hitta min väg. När jag startade var Åke Svanstedt och Boye Ölstören två framgångsrika tränare som körde mycket i backar så det tog jag efter. Jag lyssnade och försökte förbättra hela tiden.

Varför väljer du att säga upp din tränarlicens?

– Jag trappade ned aktivt för cirka fem år sedan. Jag lessnade på allt resande. Jag vill hålla på med annat också som fiske eller att träna själv, säger Olle Carlsson.

Olle Carlsson vann 515 segrar under karriären på 4.045 försök. Under år 2007 var det rejält flyt ett tag med nio raka egentränade vinnare med sex olika hästar, följt av ett andrapris och ytterligare två segrar. 11 vinnare på 12 lopp alltså, vilket måste vara svårslaget! Det året blev det 26 vinster på 77 starter och en miljon i inkörda pengar. Annars var de framgångsrika åren 1992-2004, inklusive ett par mellanår. Statistiken ser följande ut från just de åren. Detta kommer från Olle själv, via Svensk Travsport.

1992 – 183 starter – 36 segrar – inkört cirka 1.3 miljoner

1993 – 200 starter – 30 segrar – inkört cirka 1 miljon

1994 – 150 stater – 21 segrar – inkört cirka 1.1 miljoner

1995 – 149 starter – 23 segrar – inkört cirka 0.8 miljoner

1996  – 193 starter – 28 segrar – inkört cirka 1.2 miljoner

1997 – 190 starter – 27 segrar – inkört cirka 1.2 miljoner

1998 – 160 starter – 17 segrar – inkört cirka 1.4 miljoner

1999 – 104 starter – 10 segrar – inkört cirka 0.3 miljoner

2000 – 111 starter – 9 segrar – inkört cirka 0.3 miljoner

2001 – 75 starter – 12 segrar – inkört cirka 1.5 miljoner

2002 – 105 starter – 18 segrar – inkört cirka 1.7 miljoner

2003 – 98 starter – 19 segrar – inkört cirka 1.5 miljoner.

2004 – 77 starter – 20 segrar – inkört cirka 1.9 miljoner.

Sammanlagt som tränare:

2.793 starter – 453 segrar – inkört cirka 22.9 miljoner.

Utöver nämnda hästar har Olle Carlsson tränat rikstotovinnare som Mr Forceami (18 segrar), On The Beach (13 segrar), Euro Hit (15 segrar), Elisabet Bisa (17 segrar) och Clickstream S.C. (7 segrar) samt Tamburina (6 segrar och ett bra fölsto till ex derbysegraren Colombian Necktie), Speedy Toy (8 segrar), Oden Boy (12 segrar) och Moeses (nu uppe i 14 segrar).

Vi vill från Östersundstravet givetvis tacka Olle Carlsson för sitt fina arbete inom travet under åren och önskar honom lycka till med det han väljer framöver.

Ps: På fotot tar Candle Lights med Olle Carlsson hem segern i Ego Boys Minne på Rättvikstravet den 16 augusti 2003.

/Niklas Herneryd

Liknande Artiklar

Ulfsås Chagello favorit inom V64 på Dannero

Ulfsås Chagello favorit inom V64 på Dannero

På lunchtravet vid Rättviks travbana startar under tisdagen Åke Erikssons Västerbofeelsofine med Isabell Eriksson från spår 4 bakom bilen över

Läs Mer