Nyheter

Fortsätt kämpa i Coronaläge

📁 Senaste nytt, Sportnyheter, Toppnyhet 🕔20.maj 2020

Det kan vara bra att påminna oss själva ibland att vi måste fortsätta att ta ansvar i Coronatider. Läs mer i Svensk Travsports brev till aktiva:

TVÅ MÅNADERS TRAV I CORONALÄGE – OCH VI MÅSTE FORTSÄTTA KÄMPA

Hej alla licensinnehavare i Sverige!

Det har nu gått två månader sedan travsporten hamnade i coronaläge. I resten av världen stängdes travsporten ned helt, med tuffa konsekvenser för sportens aktiva.

I Sverige har vi sedan 12 mars kunnat hålla igång tävlingarna utan publik och fortsatt göra det hela tiden. Tack vare det stora ansvar ni alla visat, och att ni varit okej med tuffa restriktioner och nya rutiner.
Sedan 12 mars har vi kunnat köra 151 tävlingsdagar. 2 576 aktiva har tävlat under perioden. Vi har kört om 130 mkr i prispengar och cirka 15 mkr i uppfödarmedel och premielopp. Medel som säkerställt att tusentals småföretagare och anställda har kunnat ha en normal försörjning i en för oss alla tuff tid.

Intresset för trav, åtminstone framför tv-skärmen, har ökat hos svenska folket i brist på annan levande elitsport. Många nya har fått se våra bästa sidor. Men de har även fått se en sämsta sida. Med ökat intresse kommer ökat ansvar, i alla led.

Inga medföljare till stallbacken – inga folksamlingar på stallbacken

Det funkar bevisligen bra att tävla under nuvarande strikta regelverk kring smittskydd. Jag skrev till er 24 april och påminde om två särskilda saker som i värsta fall, om vi inte sköter oss, kan göra att myndigheterna stoppar våra tävlingar. Jag påminner åter igen.

1) Endast de som har en arbetsuppgift ska vara på stallbacken under tävlingstid.

I praktiken:
• Vi tar inte med familjen eller andra medföljare in på stallbacken.
• Vår kompis som varit schysst och kört bilen till banan, får tyvärr vänta utanför.

2) Vi bildar inga folksamlingar på stallbacken.

I praktiken:

• Vi ställer oss inte i klungor framme vid staketet eller på stallbacksläktaren under loppen. Vi väljer istället att stå en bit bort, och håller avstånd.
• Vi åker hem när våra hästar är färdiga med sina lopp.
• Vi sitter inte på stallfiket i grupper.

Just i stunden kan dessa punkter säkert låta jobbiga. Men – vi vill klara myndigheternas krav och kontroller med stor marginal, inte med knapp marginal. Läs siffrorna jag nämnde i början, och fundera över vad vi riskerar om vi börjar slarva. Alla våra tävlingar tv-sänds, allt vi gör syns. Många tittar på oss.

Folkhälsomyndighetens råd

Liksom i övriga samhället gäller förstås Folkhälsomyndighetens rekommendationer även på travbanan.

• Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
• Håll avstånd till andra både inomhus (gäller även allmänna färdmedel) och utomhus.
• Res bara om det är nödvändigt och res inte i rusningstid om du kan undvika det.
• Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.

Jag hoppas att du och dina nära mår bra. Snart kan förhoppningsvis travlivet återgå till det normala – men vi är inte där än.

Kämpa!
Petter Johansson, sportchef Svensk Travsport

Liknande Artiklar

Östersundskusk i Elitloppet

Östersundskusk i Elitloppet

Östersunds Per Linderoth får chansen som kusk i Elitloppet 2020. Solvallatränaren Daniel Redén har valt Linderoth som kusk bakom nioårige

Läs Mer